Головна » Ароматерапія (аромати і ефірні масла) » Ароматерапія для матері і дитини: Дягиль

Ароматерапія для матері і дитини: Дягиль

Angelica archangelica або Angelica officinalis

Дягиль - потужна рослина сімейства зонтичних, що досягає 2 метрів заввишки, з великим парасолькою зеленуватих або білих дрібних квіток. Вся рослина має сильний аромат, а квіти пахнуть медом. У дикому вигляді росте в Північній Європі, але культивується по всьому континенту.

Ефірне масло отримують методом дистиляції з коріння та насіння. Щойно дистильоване масло являє собою безбарвну рідину, з часом набуває жовтувато-коричневий колір. Масло має сильний приємний аромат і застосовується як ароматизатор спиртних напоїв, включаючи такі, як лікер «Шартрез» і «Бенедиктин». Основний елемент - фелландрен, що становить до 70% олії, а також ангеліцін, бергаптен, різні кислоти. В залежності від того, екстрагованих чи масло з насіння або з коріння, пропорції цих речовин міняються.

Дягиль з найдавніших часів відомий як лікарська рослина і вважався навіть рослиною божественного походження - його називали «коренем Святого Духа». Всі автори, від Парацельса до Джерарда, приписували йому здатність захищати від чуми. Дягиль володіє чудовими тонізуючими і стимулюючими властивостями і позитивно впливає на імунну систему, тому за часів будь-яких епідемій він був особливо цінний. Традиційно дягель використовували для відновлення сил при одужанні від хвороб, при анемії і у всіх ситуаціях, коли хворий відчуває слабкість. Це змушує мене припустити, що він міг би з успіхом використовуватися при синдромі хронічної втоми.

Дягиль прекрасно тонізує травну систему і може допомогти при втраті апетиту. Фабріс Бардо в «Ароматерапії» вказує на дягель як на засіб лікування анорексії. Він особливо добре допомагає при проблемах з травленням, що виникають як наслідок стресу.

Дягиль можна використовувати для лікування всіх інфекційних респіраторних захворювань, від нежиті до бронхіту, і особливо корисний він при сухому, дратівливим кашлі. Він має заспокійливу шкіру дією і часто використовується в складі косметичних препаратів.

Дягиль також має антисептичні і сечогінними властивостями. Він активізує функції всіх органів, що виводять з організму відходи (печінка, нирки, шкіра), і покращує відтік лімфи, тому особливо цінний у формі масажного масла при ревматизмі, артриті, набряках і целюліті. У дягелю приємний аромат, і його можна поєднувати в сумішах з багатьма маслами.

У світі росте більше 30 видів дягелю. По крайней мере, десять з них ростуть у Китаї, і всі вони використовуються в лікувальних цілях.

Застереження

Олія з коренів дягелю володіє фототоксичністю (знебарвлює шкіру під впливом сонячних променів), так само як і масло бергамота. Не наносити на ділянки шкіри, що піддаються впливу сонця!




© При використанні даного матеріалу посилання на MedicLab обов'язкове